Nieuws van de week

03-08-2018 - Nederlanders hebben weinig vrij opneembaar spaargeld


Vergeleken met andere Europese landen, hebben Nederlanders weinig vrij spaargeld waar ze over kunnen beschikken. Dat schrijft het economisch bureau van Rabobank in een rapport.

Nederlanders hebben gemiddeld bijna 22.000 euro aan spaargeld op hun bankrekening. Dat is iets minder dan gemiddeld in de eurozone en bijvoorbeeld bijna 10.000 euro minder dan in BelgiŽ. Dat wil niet zeggen dat Nederlanders geen vermogen hebben. We hebben juist veel vermogen, maar kunnen daar niet gemakkelijk over beschikken omdat het voornamelijk vastzit in pensioenen en huizen. Omdat Nederlanders relatief veel geld kwijt zijn aan pensioenafdrachten en woonlasten, hebben zij minder financiŽle ruimte om te gaan sparen. Het is dan ook lastig een vrij beschikbare spaarpot aan te leggen of aan te vullen.

Nederlanders zouden volgens de Rabobank niet nog meer moeten gaan sparen, maar een hoger bedrag aan vrij opneembaar geld zou wel handig zijn. Dat kan helpen bij het opvangen van financiŽle schokken, het bekostigen van studies of het verduurzamen van een eigen huis. Tegenwoordig is bovendien meer eigen geld nodig om een huis te kopen. Rabobank pleit er daarom voor verschillende vormen van vermogensopbouw beter op elkaar af te stemmen. Daarbij zou het helpen als er persoonlijke pensioenpotten worden ingevoerd. Maar afspraken daarover zijn in politiek Den Haag nog altijd niet gemaakt.


Terug naar het overzicht
Zondag
16 Juni 2019