Nieuws van de week

24-03-2017 - Nederlanders lenen minder


Hoewel leningen goedkoper zijn geworden, lenen Nederlandse huishoudens steeds minder. Dit concludeert MoneyView in het Special Item Consumptief Krediet.

De tarieven van consumptieve kredieten zijn de laatste jaren gedaald. De gemiddelde lage en hoge rentetarieven voor persoonlijke leningen laten in de laatste vijf jaar een daling zien van 1,8 en 2,1 procentpunt. Het gemiddelde lage en hoge rentetarief voor doorlopende kredieten daalde in dezelfde periode met 1,4 en 1,6 procentpunt. Het is dus aantrekkelijker geworden om te lenen. Ook zijn de economische vooruitzichten momenteel heel wat positiever dan de afgelopen jaren. Over het algemeen zijn consumenten dan eerder geneigd leningen te sluiten.

Toch lenen Nederlanders de laatste 5 jaar juist steeds minder. In 2011 bereikte de gemiddelde jaarlijkse kredietverstrekking haar hoogtepunt. Uit cijfers van DNB blijkt dat sedertdien de verstrekking met ruim 30% gedaald, tot net iets minder dan 19 miljard euro gemiddeld. De gevolgen van de recessie (hand op de knip) en de strengere normen voor lenen, zouden hiervan de oorzaak kunnen zijn.


Terug naar het overzicht
Vrijdag
14 December 2018