Nieuws van de week

22-03-2019 - Nederlandse bedrijven beter voorbereid op Brexit


Steeds meer bedrijven bereiden zich voor op de gevolgen van Brexit. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op dit moment zegt iets minder dan een derde van de ondernemers zich actief aan het voorbereiden te zijn.

In de zomer van 2018 zei nog 18 zich actief aan het voorbereiden te zijn en in 2017 was lag dat percentage op 9. Nu is 32 procent actief aan de slag met de mogelijke gevolgen en zegt 44 procent zich een beetje voor te bereiden. In totaal is dus driekwart van de bedrijven in meer of mindere mate bezig met Brexit, aldus het ministerie. Het aantal ondernemers die helemaal niets doen aan voorbereidingen, is gedaald van 46 naar 20 procent.

De toegenomen voorbereiding hangt samen met groeiende zorgen onder ondernemers over de gevolgen van een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De groep die denkt dat Brexit redelijk grote gevolgen zal hebben voor de Nederlandse economie, is toegenomen naar 65 procent - tegen 54 procent in 2018. Daarentegen denkt nog maar 21 procent dat Brexit niet zulke grote of bijna geen gevolgen zal hebben voor het Nederlandse bedrijfsleven, terwijl dat in 2018 nog 31 procent en in 2017 nog 35 procent was.

Ook verwachten nu meer ondernemers dat Brexit grote gevolgen zal hebben voor hun eigen bedrijf. Zo voorziet 28 procent redelijk tot zeer grote gevolgen. Net als in 2017 en 2018 maken bedrijven zich vooral zorgen om extra regelgeving (douaneformaliteiten, controles en inspecties) en invoerheffingen.


Terug naar het overzicht
Donderdag
27 Juni 2019