Nieuws van de week

30-11-2018 - Nederlandse bedrijven niet klaar voor Brexit


Ondanks herhaalde oproepen is de animo van bedrijven voor voorbereiding op Brexit laag. Volgens de Douane zijn kosten voor het voorbereiden voor veel bedrijven een barrière. Ook speelt onzekerheid over de uitkomst van de Brexit-onderhandelingen een rol.

Afgelopen oktober was slechts 15 procent van de ondernemers die met het Verenigd Koninkrijk zakendoet goed voorbereid op een Brexit, volgens een onderzoek van de Kamer van Koophandel (KVK). 46 procent was enigszins voorbereid en 39 procent was helemaal niet voorbereid.
Met het huidige akkoord, waarover het Britse parlement op 11 december zal stemmen, gaat op 29 maart een overgangsfase in. Voor Nederlandse ondernemers verandert er dan in ieder geval tot januari 2021 niets. De DouaneTelefoon krijgt wel steeds meer vragen over de mogelijke impact van een Brexit, bijvoorbeeld over in welke situaties straks invoerrechten betaald moeten worden.
De handel met het Verenigd Koninkrijk leverde Nederland 22,7 miljard euro op in 2017, goed voor 3,1 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp).


Terug naar het overzicht
Dinsdag
21 Mei 2019