Nieuws van de week

19-05-2017 - Nederlandse bedrijven schatten cyberrisico’s beter in


Nederlandse bedrijven en organisaties zijn in vergelijking met hun buitenlandse tegenhangers minder goed voorbereid op cyberincidenten. Wel schatten ze cyberrisico’s nu hoger in dan twee jaar geleden.

Dit blijkt uit de Global Risk Management Survey 2017 van verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon. Nederlandse bedrijven plaatsen cyberrisico’s nu op de tweede plaats in de top tien van risico’s; twee jaar geleden stond dit risico niet eens in het lijstje. In de internationale lijst staan cyberrisico’s nu op een vijfde plek tegen een negende plaats twee jaar geleden.

Tegelijk zijn volgens Aon Nederlandse bedrijven niet goed voorbereid op zaken als falende ICT-systemen en hacks dan twee jaar geleden. Een kwart van de Nederlandse bedrijven heeft geen plan achter de hand voor cyberrisico’s en slechts 14% heeft een cyberverzekering afgesloten.

Opvallend is dat Nederlandse bedrijven zich voor de komende jaren meer zorgen maken om cyberrisico’s dan over reputatieschade, nu nog de nummer één in de lijst. Nederlandse bedrijven verwachten ook dat de risico’s van disruptieve technologie de komende jaren fors aan relevantie winnen. Ook politieke risico’s worden in Nederland bovengemiddeld hoog aangeslagen. Zaken als de Brexit en opkomend populisme en protectionisme maken dat beheersing van politieke risico’s relevanter wordt.


Terug naar het overzicht
Zondag
21 April 2019