Nieuws van de week

10-03-2017 - Nieuwe regelingen voor mensen met schulden


De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel dat het bestaansminimum van mensen met forse schulden beter borgt. Ook mensen die schulden hebben, houden daardoor genoeg geld over om in de basale kosten van levensonderhoud te voorzien.

De nieuwe wet zorgt ervoor dat deurwaarders op een eenvoudiger manier kunnen berekenen welk deel van het inkomen niet naar de schuldeiser mag gaan. Ook kunnen schuldeisers beter op de hoogte zijn van elkaars incasso’s. Daardoor is het deel van het inkomen waar geen beslag op mag worden gelegd ook beter beschermd als er meerdere schuldeisers zijn. De wet moet in 2018 van kracht worden.

Voor schuldenaren komt er bovendien een mogelijkheid om maximaal een half jaar adempauze te krijgen. In die tijd mogen schuldeisers niet aankloppen om geld op te eisen of spullen in beslag te nemen. Dat kan een schuldenaar met hulp van schuldhulpverlening de kans geven om alle zaken op een rij te zetten en tot een stabiele situatie te komen. De regeling gaat in op 1 april aanstaande.


Terug naar het overzicht
Vrijdag
19 Oktober 2018