Nieuws van de week

16-12-2016 - Nog anderhalve maand voor oude hypotheeknormen


Op dit moment kunnen huizenkopers nog een hypotheek tot 102 procent van de woningwaarde krijgen. In 2017 gaat deze zogeheten loan-to-value norm terug naar 101 procent. Wie nog van de oude norm gebruik wil maken, moet snel zijn.

De AFM heeft bepaald dat wie voor 1 februari 2017 een bindende offerte van de geldverstrekker ontvangt, nog onder de leennormen van 2016 valt. Wie later is, kan dus minder geld lenen in verhouding tot de waarde van de woning. En dat betekent dat er meer eigen geld meegebracht moet worden om de kosten koper te financieren.
Er zijn twee voorwaarden om onder de leennormen van 2016 te vallen. De hypotheek moet voor 31 december dit jaar zijn aangevraagd. Daarnaast moet de geldverstrekker voor 1 februari 2017 een bindende offerte hebben uitgebracht. Dat laatste kan nog wel eens het grootste knelpunt zijn. Geldverstrekkers zijn over het algemeen niet heel snel met het uitbrengen van de bindende offerte omdat daarvoor ook alle stukken zoals een werkgeversverklaring, taxatierapport en koopakte moeten zijn ontvangen en beoordeeld. Het is verstandig om bij de aanvraag al bij de geldverstrekker na te gaan of de offerte voor 1 februari binnen kan zijn.
Terug naar het overzicht
Woensdag
19 December 2018