Nieuws van de week

14-06-2019 - Omzet groothandel ruim 3 procent hoger


In het eerste kwartaal van 2019 heeft de groothandel ruim 3 procent meer omzet behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal faillissementen in de groothandel bleef historisch laag. Dit meldt het CBS.

De groothandel in landbouwproducten behaalde in het eerste kwartaal bijna 7 procent meer omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral handelaren in akkerbouwproducten zetten meer om. Onder akkerbouwproducten vallen onder meer granen, ruwe tabak, oliŽn, zaden en veevoer. Ook de handelaren in bloemen en planten boekten flink meer omzet in het eerste kwartaal.
Bij de handel in industriemachines was de omzet bijna 6 procent hoger dan een jaar eerder. In andere branches binnen de groothandel werd in het eerste kwartaal ook meer omgezet, maar het verschil met een jaar eerder was kleiner dan bij de landbouwproducten en industriemachines.
Het vertrouwen van ondernemers in de groothandel nam in het tweede kwartaal van 2019 iets af ten opzichte van een kwartaal eerder. In het eerste kwartaal van 2019 werden er 94 faillissementen uitgesproken in de groothandel en handelsbemiddeling. Sinds het tweede kwartaal van 2017 ligt het aantal faillissementen onder de 100. Daarmee lag het aantal faillissementen de afgelopen 2 jaar fors lager dan in de jaren daarvoor. In 2013 werden er nog ruim 200 faillissementen per kwartaal uitgesproken.


Terug naar het overzicht
Vrijdag
20 September 2019