Nieuws van de week

11-11-2016 - Ondernemers halen beoogde pensioen niet


Zelfstandig ondernemers streven naar hetzelfde pensioen en dezelfde pensioendatum als mensen in loondienst. Zij maken hun ambities echter veel minder vaak waar. Dat blijkt uit een onderzoek van Netspar.

Volgens Netspar maken ondernemers hun verwachtingen niet waar omdat ze vaak te weinig sparen, een laag bedrijfsvermogen hebben en kwetsbaar zijn op de huizenmarkt. Het beeld van de rijke ondernemer die voor de oude dag terug kan vallen op zijn opgebouwde bedrijfskapitaal, blijkt maar voor een zeer beperkte groep mensen te kloppen.

De grootste groep zelfstandigen in Nederland bestaat uit zzp’ers met een zeer gering bedrijfsvermogen en beperkte pensioenopbouw in de tweede pijler. Slechts een derde van de zelfstandigen neemt deel aan een aanvullend particulier pensioenspaarplan. Ook blijkt de resthypotheek aan het einde van de looptijd vaak aanzienlijk voor zelfstandigen. Al deze factoren leiden ertoe dat zelfstandigen een stuk minder kans hebben bij pensionering hun pensioenambities waar te maken.


Terug naar het overzicht
Vrijdag
19 Oktober 2018