Nieuws van de week

16-02-2018 - Ondernemers hebben veel vertrouwen


Het vertrouwen van de ondernemers komt aan het begin van het eerste kwartaal van 2018 uit op 18,1. Dat is de hoogste waarde sinds de start van de metingen in 2008. Bij de meting zijn financiŽle bedrijven niet meegenomen.

Ondernemers zijn positief over de werkgelegenheid, maar ervaren wel belemmeringen als gevolg van een tekort aan arbeidskrachten. De winstgevendheid verbetert bij ruim 17 procent van de bedrijven, aldus CBS, de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW. Het ondernemersvertrouwen is het grootst onder bouwbedrijven, gevolgd door groothandelaren en ondernemers in de zakelijke dienstverlening. In alle branches is het ondernemersvertrouwen positief en verbeterde het ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017.

In het vierde kwartaal van 2017 had 27 procent van de bedrijven meer personeel in dienst dan een kwartaal eerder. Bij 10 procent van de bedrijven, daarentegen, was het personeelsbestand kleiner. Een tekort aan gekwalificeerd personeel blijkt voor veel bedrijven in toenemende mate een belemmering. Aan het begin van 2018 gaf 18 procent van de bedrijven aan dat ze belemmerd worden door een tekort aan arbeidskrachten. Begin 2016 was dat nog bij slechts 5 procent van de bedrijven het geval.


Terug naar het overzicht
Zondag
26 Mei 2019