Nieuws van de week

28-10-2016 - Overtollige reserves niet ingezet voor zorgpremies


De Consumentenbond heeft berekend dat zorgverzekeraars ruim 3,3 miljard euro aan overtollige reserves hebben. De bond roept de verzekeraars op die reserves in te zetten voor het beperken van de premiestijging.

Uit de cijfers van de grote vier zorgverzekeraar (CZ, VGZ, Achmea, Menzis) over 2015 blijkt volgens de Consumentenbond dat de totale winst meer dan gehalveerd is ten opzichte van 2014. Vooral Menzis en CZ lijken nauwelijks geld over te houden. Maar toch konden de vier in 2015 307 miljoen euro in de reservepot stoppen. Ook de 1,1 miljard die ze reserveerden om tekorten op te vangen is het grootste deel niet gebruikt. De 3,3 miljard aan reserves die ze in 2015 hebben is voor het grootste deel in handen van Achmea: 1,4 miljard. Het minst heeft Menzis in de spaarpot: 205 miljoen. De labels van de ‘grote vier’ gaan volgens de Consumentenbond zeer uiteenlopend met de reserves om.
De premie van DSW, die traditiegetrouw als eerste de premie voor het nieuwe jaar bekend maakt, stijgt in 2017 van 98,75 naar 108 euro per maand. Meestal is DSW trendsetter voor de premiebewegingen van de andere verzekeraars. De Consumentenbond wil dat zorgverzekeraars er alles aan doen om de premiestijging te beperken en daarvoor de riante reserves gebruiken.
Terug naar het overzicht
Vrijdag
19 Oktober 2018