Nieuws van de week

04-11-2016 - Pensioen vaak niet aan de orde bij echtscheiding


Bij ruim een derde van de scheidingen wordt niet gesproken over wat de gevolgen zijn voor het pensioen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Pensioenmonitor van Wijzer in geldzaken.

Koppels die uit elkaar gaan, kunnen afspraken maken over de verdeling van hun pensioen. In principe hebben beide partners recht op de helft van het pensioen dat tijdens het huwelijk of het geregistreerde partnerschap is opgebouwd. Dit geldt voor scheidingen na 30 april 1995. Maar partners mogen ook een andere verdeling afspreken of helemaal geen pensioen verdelen. Voor de uitbetaling van het verdeelde pensioen moet het pensioenfonds binnen twee jaar na de scheiding een formulier ontvangen over de verdeling.

Ruim de helft van de ondervraagde gescheiden respondenten heeft een dergelijk formulier ingevuld en opgestuurd. Van de mensen die geen gebruik hebben gemaakt van dit formulier, heeft 31 procent geen afspraken gemaakt over de verdeling van het pensioen. Van de respondenten die uit elkaar zijn gegaan, is volgens drie op de tien het pensioen uiteindelijk gelijk verdeeld.


Terug naar het overzicht
Woensdag
19 December 2018