Nieuws van de week

29-09-2017 - Producentenvertrouwen op hoogste niveau in 9,5 jaar


Het producentenvertrouwen ligt op het hoogste niveau in 9,5 jaar. Het steeg van 5,4 in augustus naar 8,5 in september, maakt het CBS bekend. De dalingen in de voorgaande twee maanden zijn meer dan gecompenseerd.

Het vertrouwen van de industriŽle producenten ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,7). Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2008 de hoogste waarde (9,4) en ruim een jaar later de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Alle deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn in september 2017 positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen, dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Ook is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.


Terug naar het overzicht
Dinsdag
21 Mei 2019