Nieuws van de week

18-08-2017 - Rabobank voorziet huizenbubbel


Volgens economen van de Rabobank dreigt er in steden als Amsterdam en Utrecht een huizenbubbel. De huizenmarkt moet in evenwicht worden gebracht door snel flink wat woningen bij te bouwen.

Drie maanden geleden verwachtte de Rabobank dat de huizenprijzen in 2017 met 6,5% zouden stijgen en in 2018 met 5%. Die verwachting is nu bijgesteld naar een prijsstijging met 7,6% dit jaar en voor volgend jaar met 7%. Als dat gebeurt, is de huizenmarkt gemiddeld volgend jaar weer op het niveau van voor de crisis. Op het platteland kan het nog wel tot 2019 duren voordat de prijzen volledig zijn hersteld.

In Amsterdam en Utrecht, en in mindere mate in Den Haag en Rotterdam, is al sprake van oververhitting op de huizenmarkt. Kopers met eigen geld gebruiken hun spaargeld niet om een lagere hypotheek te krijgen, maar om boven de vraagprijs te bieden, omdat ze verwachten dat de huizenprijzen toch wel blijven stijgen. Dat belemmert starters en jonge doorstromers, die nog weinig hebben kunnen sparen, bij het kopen van een huis. Voor die groep moeten ook huurhuizen worden gebouwd, vinden de economen van de Rabobank.
Terug naar het overzicht
Vrijdag
19 April 2019