Nieuws van de week

09-12-2016 - Tekort aan sociale huurwoningen zal stijgen


Gemeenten en woningcorporaties vrezen dat de vraag naar goedkope huurwoningen fors zal stijgen terwijl het aantal sociale huurwoningen daalt.

Er zijn steeds volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), wooncorporatiekoepel Aedes, de vier grootste steden en de 37 middelgrote steden steeds meer Nederlanders die nauwelijks hun huur en energierekening kunnen betalen. Ook wonen meer mensen in een huis waarvan de huur hoog is ten opzichte van hun inkomen.

De organisaties reageren daarmee op het rapport Staat van de woningmarkt van het ministerie van Binnenlandse Zaken waarin gesteld wordt dat het aantal sociale huurwoningen wel kan dalen, omdat de vraag daarnaar zal afnemen. De vier partijen betwijfelen dat. De corporaties en gemeenten denken dat de vraag juist zal toenemen, omdat veel mensen hun inkomen hebben zien dalen en er meer betaalbare woonruimte nodig is voor kwetsbare groepen als ouderen, statushouders en mensen met een zorgvraag.

Volgens de organisaties zijn er meer betaalbare huurhuizen voor de middeninkomens nodig, zodat er doorstroom op gang komt uit de sociale huur. Ze vinden dat het kabinet een eind moet maken aan de verhuurderheffing, een heffing die corporaties betalen over hun woningvoorraad om de nationale schuld te helpen verminderen.


Terug naar het overzicht
Vrijdag
19 Oktober 2018