Nieuws van de week

22-09-2017 - VEH: NHG-premie moet omlaag


De premie voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is te hoog, vindt Vereniging Eigen Huis. In een brief aan de NHG en Minister Plasterk roept de vereniging op om de premie met ingang van 2018 fors te verlagen.

Sinds 2013 betaalt de koper bij het afsluiten 1% van het hypotheekbedrag voor de zekerheid die de NHG biedt. Die prijs is volgens VEH te hoog. Door de groei van het aantal hypotheken met NHG en door hoge premie-inkomsten is het garantievermogen van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) gegroeid van 407 miljoen in 2007 tot meer dan 1 miljard euro in 2017 en stijgt volgens prognoses door tot 1,5 miljard euro in 2022. Daar komt bij dat het herstel van de economie en de woningmarkt ervoor zorgt dat het verzekerd risico van de NHG tussen 2015 en 2016 halveerde van 18 miljard naar 9 miljard.

“De premie voor hypotheken met NHG kan daarom flink omlaag”, zegt directeur Rob Mulder. “De omvang van de reserves in relatie tot de risico’s biedt hiervoor méér dan voldoende ruimte.” Ook zouden veel kopers van NHG afzien omdat zij de kosten niet meer mee kunnen meefinancieren op de hypotheek. Zonder NHG lopen starters meer risico. Met name in de eerste jaren zijn hun woonlasten relatief hoog, is de hypotheekschuld nog nauwelijks gedaald. Ze hebben daardoor meer behoefte aan de zekerheden die NHG biedt bij calamiteiten in een mensenleven.


Terug naar het overzicht
Zondag
21 April 2019