Nieuws van de week

17-08-2018 - Vaker rechtszaak over re-integratie


Bedrijven worden steeds actiever op het gebied van re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers om een loonsactie te voorkomen. Dat meldt stichting Achmea Rechtsbijstand.

Als langdurig verzuim dreigt, is de werkgever verplicht zich in te spannen om de werknemer weer aan het werk te krijgen. Bijvoorbeeld met aanpassingen in de eigen functie of op een andere plek in het bedrijf. Een werkgever moet daarvoor een volledig re-integratiedossier bijhouden. Als dat naar mening van het UWV onvoldoende is gebeurd, kan het bedrijf een loonsanctie krijgen. Dat betekent dat hij ook een eventueel derde jaar van ziekte het loon moet blijven doorbetalen.

De dreiging van die zware financiŽle last zorgt er volgens de rechtshulpverzekeraar voor dat bedrijven zich heel hard inspannen om iemand weer aan het werk te krijgen. Ook als dat eigenlijk niet lukt. En dat leidt tot rechtszaken. Achmea behandelde het afgelopen jaar 17 procent meer dossiers over re-integratie en ziekte dan een jaar eerder. Tegelijk behandelde de verzekeraar 11 procent minder ontslagzaken. Het aantal ontslagzaken met een reorganisatie als reden nam zelfs met 25 procent af.


Terug naar het overzicht
Donderdag
27 Juni 2019