Nieuws van de week

15-09-2017 - Vertrouwen in woningmarkt neemt af


De Eigen Huis Marktindicator van Vereniging Eigen Huis scoort in augustus één puntje lager en komt uit op 112. De belangrijkste redenen voor de lichte daling zijn de slechtere betaalbaarheid en de beperktere keuze in te koop staande woningen.

Het aandeel Nederlanders dat vindt dat een koophuis slechter betaalbaar is geworden, nam in een jaar tijd toe van 9% naar 40%. Steeds meer Nederlanders (52%, voorheen 29%) ziet een probleem in het slinkende aanbod aan te koop staande woningen. Hierdoor komen steeds meer mensen op de koopmarkt buitenspel te staan. Zij houden nog enige moed doordat de lage hypotheekrente vooralsnog niet stijgt. Zodra dat wel gebeurt, zullen nog meer mensen worden buitengesloten.

Steeds meer mensen zien de situatie op de woningmarkt in de komende 12 maanden verslechteren. In augustus 2016 zag nog 40% de toekomst zonnig in, nu heeft nog maar 28% daar vertrouwen in. Ook op de vraag of het nu wel een goede tijd is om een huis te kopen antwoordde een jaar geleden nog 58% ‘ja’, nu is dat teruggelopen naar 41%. Het zijn vooral de lage rente en de stijgende huizenprijzen die het moreel op de woningmarkt hoog houden en de kanshebbers aanzetten tot kopen.


Terug naar het overzicht
Zondag
21 April 2019