Nieuws van de week

02-12-2016 - Vertrouwen producenten industrie neemt iets af


Het vertrouwen van producenten in de industrie is in november iets afgenomen, maakt CBS bekend. Dat is vooral toe te schrijven aan een minder positief oordeel over de verwachte bedrijvigheid.

Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand. Het vertrouwen van de industriŽle producenten ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,6). Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2008 de hoogste waarde (9,4) en ruim een jaar later de laagste waarde (-23,5).

Het producentenvertrouwen daalde van 4,3 in oktober naar 3,4 in november. Producenten in de industrie waren in november minder positief over de productie in de komende drie maanden dan in oktober. Ook waren zij iets minder positief over hun orderportefeuille. Het oordeel over de voorraden gereed product daarentegen verbeterde sterk. Alle drie deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren in november positief. Ook verwachten ondernemers in de industrie in 2017 zoín 13 procent meer te investeren in bijvoorbeeld gebouwen en machines die hetzelfde jaar nog in gebruik worden genomen.


Terug naar het overzicht
Zondag
16 December 2018