Nieuws van de week

25-11-2016 - Vertrouwen van bouwondernemers groter dan ooit


In het derde kwartaal is voor bijna 14 duizend nieuw te bouwen woningen een vergunning afgegeven, ruim 31 procent meer dan in dezelfde periode in 2015. De al goed draaiende bouwsector krijgt hiermee een verdere impuls.

De bouwondernemers zijn dan ook zeer positief gestemd. Het vertrouwen van bouwondernemers ligt op het hoogste punt ooit gemeten. Dit meldt CBS in de kwartaalmonitor bouw. Ondernemers verwachten dat de omzet in het komende kwartaal verder groeit. Daarnaast verwacht een meerderheid van hen dat de personeelssterkte zal toenemen. In het derde kwartaal steeg het aantal banen van 508 duizend naar 511 duizend, nadat dit aantal in de afgelopen zeven jaar bijna onafgebroken daalde.

Het dieptepunt in de vergunningverlening voor nieuwbouwwoningen lag in 2013, toen per kwartaal gemiddeld slechts 6,5 duizend woningen een vergunning werd verleend. In 2014 en 2015 groeide dit aantal, maar daarna begon het aantal woningen waarvoor een vergunning is afgegeven te dalen. Nu is in het derde kwartaal voor het eerst in een jaar tijd het aantal vergunningen weer gestegen. Het aantal ligt nog wel ruim onder het niveau van 2008, toen voor bijna 22 duizend woningen per kwartaal een vergunning werd verleend.

Opdrachten aan architecten zijn een eerste signaal voor mogelijk toekomstige bouwactiviteiten. In het tweede kwartaal van 2016 nam de waarde van opdrachten aan architecten met ruim 16 procent toe vergeleken met het hetzelfde kwartaal van 2015. Vooral de waarde van opdrachten voor woningbouwprojecten nam fors toe met een stijging van bijna 30 procent. Het herstel bij de utiliteitsgebouwen (zoals kantoren, winkels en scholen) zet vooralsnog niet in.


Terug naar het overzicht
Vrijdag
19 Oktober 2018