Nieuws van de week

04-11-2016 - Voor veel huishoudens geen hogere hypotheek


Minister Stef Blok van Wonen stelde onlangs dat consumenten door inkomensstijgingen en koopkrachtmaatregelen volgend jaar een hogere hypotheek kunnen krijgen. Hij concludeerde dat op basis van de nieuwe leennormen van het Nibud.

Een aantal hypotheekketens is nagegaan of de conclusie van de minister klopt. Zij zijn minder optimistisch dan Blok. Voor een grote groep huishoudens gaat de maximale hypotheek volgend jaar helemaal niet omhoog. Stellen en alleenstaanden die een huis kopen met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en tien jaar vaste rente kunnen juist minder lenen. Ook mensen van wie het inkomen niet stijgt, kunnen minder lenen.

Blok gaat uit van een scenario waarin alle inkomens gemiddeld met 1,6% stijgen. Dat is niet voor iedereen het geval. Ook wijken veel mensen af van de gemiddelde rentetarieven waar het Nibud van uitgaat. Volgens berekeningen kunnen de meeste huishoudens bij een ongewijzigde rente ongeveer tussen de 3500 euro en 12.000 euro minder lenen. Vooral starters, alleenstaanden en lage middeninkomens met een NHG-hypotheek, zien hun mogelijkheden beperkt worden.


Terug naar het overzicht
Vrijdag
19 Oktober 2018