Nieuws van de week

10-02-2017 - Wat zijn gemeentelijke kosten bij bouwplannen?


Wie op eigen grond een woning of een bedrijfspand bouwt of verbouwt, betaalt vaak niet alleen leges aan de gemeente maar ook andere kosten.

Gemeenten berekenen meestal ook kosten voor de aanleg van openbare voorzieningen als groenvoorzieningen of nieuwe wegen. Minister Schultz wil aan de onduidelijkheid over de kosten een einde maken en heeft nu vastgelegd hoeveel gemeenten bij een bouwproject of verbouwing maximaal mogen rekenen voor de kosten van voorbereiding en toezicht op de aanleg van zulke openbare voorzieningen.
De ministeriŽle regeling Plankosten is opgesteld in nauw overleg met organisaties van ontwikkelaars, bouwers en gemeenten. De regeling geeft ontwikkelaars en bouwers vooraf meer inzicht in welk bedrag zij aan de gemeente schuldig zijn. Voor gemeenten wordt het gemakkelijker om de plankosten te berekenen. Bij de regeling is een rekenmodel gevoegd waarmee gemeenten door het invullen van een aantal eenvoudige vragen de plankosten kunnen berekenen. Het resultaat is dat vergunningen sneller kunnen worden afgegeven en dat bouwers en ontwikkelaars sneller aan de slag kunnen.


Terug naar het overzicht
Zondag
16 December 2018