Nieuws van de week

27-01-2017 - Werkgever aansprakelijk voor eigen risico zakelijke rijder


Veel werkgevers belasten het eigen risico voor schades gereden in werktijd, door aan hun werknemers. Daarmee overtreden zij de wet. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Zakelijke Rijders (VZR).

Een werkgever mag geen eigen risico doorbelasten als de schade onder werktijd ontstaat. Dat is wettelijk vastgelegd in artikel 7:661 van het Burgerlijk Wetboek. Werknemers zijn niet aansprakelijk voor schade die tijdens werktijd is toegebracht aan spullen van de werkgever. Hoewel deze conclusie in 2010 nog bevestigd is, is er sinds die tijd weinig veranderd. Nog steeds staat de bepaling over eigen risico voor schades gereden in werktijd in meer dan 60% van de gevallen in autoregelingen van werkgevers.

Bij in privétijd gereden schade mag een werkgever het eigen risico wel doorbelasten. Maar dat moet dan wel in verhouding staan met wat er normaal gesproken betaald zou worden als een werknemer privé verzekerd zou zijn. Het gebruikelijke eigen risico bij een particuliere autoschadeverzekering ligt tussen de 150 en 300 euro.


Terug naar het overzicht
Vrijdag
19 Oktober 2018