Nieuws van de week

05-05-2017 - Werkgevers: niet te veel eisen bij prepack voor doorstart


Er moeten niet te veel extra eisen worden gesteld aan de doorstartmogelijkheid voor bedrijven in de vorm van een prepack. Dat stellen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op een uitspraak van de advocaat-generaal van het Europese Hof.

Bij prepack wordt in stilte een doorstart voorbereid. Met de uitspraak van faillissement van de onderneming vindt dan de doorstart plaats, waardoor verlies van kapitaal en werkgelegenheid zoveel mogelijk moet worden voorkomen. Het merendeel van de rechtbanken in Nederland keurt deze methode goed.

In een door de FNV aangespannen zaak over prepack bij kinderopvangorganisatie Estro heeft de advocaat-generaal onlangs geoordeeld dat er sprake was van een overgang van een onderneming. Werknemers moeten daardoor overgaan naar de nieuwe onderneming. In het geval van Estro is een deel van het personeel overgegaan tegen minder goede arbeidsvoorwaarden.

Bij de Eerste Kamer ligt een voorstel om prepack wettelijk te regelen. De Eerste Kamer wil nu eerst afwachten hoe het Europese Hof met de uitspraak omgaat. Het Nederlandse wetsvoorstel zou daardoor kunnen veranderen. MKB-Nederland en VNO-NCW wijzen erop dat prepack wel aantrekkelijk moet blijven. ďAnders volgt alsnog faillissement, met slechtere gevolgen voor Šlle werknemers en voor de schuldeisers van de betrokken bedrijven", aldus de brancheverenigingen.Terug naar het overzicht
Vrijdag
19 Oktober 2018