Nieuws van de week

11-08-2017 - Werknemers willen lagere AOW-leeftijd


De helft van de werkgevers (51 procent) en 63 procent van de werknemers ziet het liefst dat de AOW-leeftijd weer naar 65 jaar gaat. Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag, samen met MKB-Nederland, onder 600 werkgevers en 9.000 werknemers.

Werkgevers zijn bang voor extra kosten die ze kwijt zijn aan arbeidsongeschiktheid van werknemers die de AOW-leeftijd niet halen. Groot draagvlak is er onder zowel werkgevers als werknemers om mensen met een zwaar beroep vijf jaar eerder AOW te geven.

Werknemers vrezen dat ze op latere leeftijd ontslagen worden omdat ze niet productief genoeg meer zijn. Ook is 58 procent bang dat ze de AOW-leeftijd niet halen, met name omdat de werkdruk de laatste jaren alleen maar stijgt en de technologische ontwikkelingen niet bij te benen zijn. Een derde denkt wel langer te kunnen doorwerken.

Veel werknemers geven aan het eerlijker te vinden als de AOW-leeftijd gekoppeld wordt aan het aantal gewerkte jaren in plaats van de stijgende levensverwachting. Werkgevers voelen wel wat voor een flexibele AOW, waarbij werknemers eerder kunnen stoppen met werken tegen een lagere AOW-uitkering. Maar werknemers geven aan dat dat voor hen financieel niet haalbaar is.


Terug naar het overzicht
Zondag
26 Mei 2019