Nieuws van de week

02-02-2018 - Wet Hillen geldt vooral voor vermogende ouderen


Bijna 22 procent van huiseigenaren maakte in 2016 gebruik van de vrijstelling van het eigenwoningforfait. De helft daarvan was 68 jaar of ouder en had een doorsnee vermogen van ruim 93 duizend euro.

Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Woningeigenaren die geen of slechts een geringe hypotheekschuld hebben, kunnen vrijstelling krijgen van het eigenwoningforfait. Deze vrijstelling is vastgelegd in de Wet Hillen. In 2016 kwam de totale vrijstelling van het eigenwoningforfait wegens geen of geringe woningschuld uit op 1,6 miljard euro. Voor de huishoudens met vrijstelling kwam dat neer op een doorsnee bedrag van 1 470 euro per huishouden. Omdat vooral ouderen een lagere hypotheekschuld hebben, komen zij ook eerder in aanmerking voor vrijstelling van het eigenwoningforfait. Van bijna 96 procent van alle huishoudens met vrijstelling is de hoofdkostwinner 45 jaar of ouder.

Huishoudens die gebruik maken van de vrijstellingsregeling hebben een beduidend hoger doorsnee vermogen dan huishoudens die geen gebruik konden maken van de vrijstelling. In bijna elke leeftijdsklasse hebben huishoudens met vrijstelling in doorsnee een hoger jaarinkomen dan de huishoudens zonder vrijstelling.Terug naar het overzicht
Zaterdag
24 Augustus 2019