Nieuws van de week

08-06-2018 - Winkeliers hebben minder vertrouwen


De omzet van de detailhandel is in het eerste kwartaal van dit jaar met 2,7 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Wel is het vertrouwen van ondernemers in de detailhandel in de loop van het eerste kwartaal sterk gedaald.

Volgens het CBS groeit de omzet van de detailhandel nu al 17 kwartalen op rij. De hoogste omzetgroei werd bereikt in het derde kwartaal van 2017 toen de omzet met bijna 5 procent steeg. De omzetstijging in het eerste kwartaal van 2018 is de laagste toename op kwartaalbasis sinds het derde kwartaal van 2016.
In de foodsector steeg de omzet in het eerste kwartaal vooral bij de supermarkten. De omzet van speciaalzaken zoals slagers, groenteboeren, kaaswinkels en slijters nam met 2,2 procent af. In de non-foodsector werd in de eerste drie maanden van dit jaar 0,9 procent meer omgezet.
Het vertrouwen van detailhandelsondernemers was aan het begin van het tweede kwartaal wel aanmerkelijk lager dan bij de start van 2018. De vertrouwensindicator zakte in deze periode van 14,8 naar 2,4. De daling wordt vooral veroorzaakt door afgenomen omzetverwachtingen.


Terug naar het overzicht
Dinsdag
25 Juni 2019