Nieuws van de week

24-03-2017 - Woningverkoop provincie in de lift


De verschillen op de landelijke woningmarkt worden kleiner. De verkopen dalen in de verhitte gebieden, terwijl die in de omliggende provincies stevig stijgen.

In alle regioís in het land stegen de woningverkopen vorige maand, behalve in Noord-Holland. De daling bewijst de voorspelling dat kopers niet meer bereid zijn de extreme prijzen hier neer te leggen. De prijzen in deze provincie werden het afgelopen jaar omhooggeduwd door de woninggekte in Amsterdam, Zaandam plus Haarlem en omgeving.

De stijging van het aantal verkopen in de omliggende provincies laat dan ook zien dat woningzoekers het verderop proberen. Zo zit er een plus in het aantal woningverkopen in Utrecht en Zuid-Holland, hoewel minder scherp dan een jaar eerder. Daartegenover staat de grootste landelijke stijging, van 34,4% in Gelderland.

Dat ook de tot voor kort achterblijvende regioís nu aantrekken, komt door de combinatie van de woonwensen en financiŽle middelen van consumenten. In een onderzoek van Psychologie Magazine doen naar de wensen van de huidige woningkopers geeft bijna tweederde van de ondervraagden aan bereid te zijn om dagelijks een halfuur langer naar zijn of haar werk te reizen voor de droomwoning. Dit laatste kan de grootste stijging uit februari tegenover een jaar geleden verklaren. Friesland is hierin de verrassende koploper, met 21,4%. Via de Afsluitdijk is werk in Noord-Holland snel bereikbaar.


Terug naar het overzicht
Woensdag
19 December 2018