Nieuws van de week

25-08-2017 - Ziekenhuizen willen eigen risico per behandeling


De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) pleit ervoor om het eigen risico in de zorg simpeler te maken. De ziekenhuizen willen dat patiŽnten voor een groot aantal eenvoudige ziekenhuisbehandelingen een vast eigen risico van 150 euro meebetalen.

De NVZ is niet voor afschaffing van het eigen risico. Het minimale eigen risico bedraagt momenteel 385 euro per jaar. Het NVZ-plan zou daar niets aan veranderen. De vereniging vindt het eigen risico in het algemeen 'een te belangrijke peiler onder de solidariteit van ons zorgstelsel om bij het grofvuil te worden gezet".
De ziekenhuizen willen wel een lijst opstellen van relatief eenvoudige behandelingen die voor patiŽnten allemaal 150 euro uit het eigen risico kosten. Voor vervolgafspraken wordt in het plan geen extra eigen risico in rekening gebracht als die binnen 120 dagen plaatsvinden. Volgens een woordvoerder van de NVZ zijn zorgverzekeraars positief over het idee. Maar om het mogelijk te maken, is een stelselwijziging nodig. 'Het moet door de politiek worden geregeld."
Terug naar het overzicht
Vrijdag
19 April 2019