Nieuws van de week

11-08-2017 - Zzp’ers krijgen nog moeilijk opdrachten


Uitstel van handhaving van de Wet DBA heeft 87 provent van de zzp’ers niet opgeleverd. Een derde van deze groep heeft zelfs meer moeite met het verkrijgen van opdrachten sinds handhaving van de wet is uitgesteld.

Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1.197 zzp’ers in samenwerking met IT-Staffing. De Wet DBA zorgde bij opdrachtgevers voor veel onzekerheid waardoor bedrijven huiverig werden zzp’ers in te huren. De handhaving van de wet werd uitgesteld om een einde te maken aan deze onzekerheid. Toch blijkt dat voor veel zzp’ers geen verbetering.

Slechts 7 procent van de zzp’ers geeft aan dat het sinds uitstel van handhaving van de wet makkelijker is geworden om aan opdrachten te komen. Voor een grote meerderheid van de zzp’ers (87%) heeft het uitstel geen verschil gemaakt of het zelfs moeilijker gemaakt om aan opdrachten te komen. Opdrachtgevers willen steeds vaker alleen met zzp’ers werken via een tussenpartij. Een derde van de zzp’ers zou een opdracht echter laten schieten mocht een potentiële opdrachtgever alleen via een tussenpartij willen werken.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal opdrachtgevers van een zzp’er de afgelopen twee jaar met 13 procent is afgenomen. Toch had 72 procent van de zzp’ers het afgelopen jaar 3 of meer opdrachtgevers en verwacht dat aantal ook voor de komende jaren. Een grote meerderheid van de zzp’ers voldoet dus aan de norm die onder de VAR werd gesteld.


Terug naar het overzicht
Zondag
26 Mei 2019